COSTACHE Laura Valentina

COSTACHE Laura Valentina

Team Leader Validation & Verification Engineering, Schaeffler România, absolventă a programului de studii Design industrial (EN)

În primul rând, vă felicit pentru alegerea făcută și vă spun din proprie experiență că nu o să regretați această alegere. Vor fi multe momente frumoase în acești ani, precum și unele puțin mai dificile, dar pe care cu puțina motivație și ambiție sunt sigură că le veți putea depăși.

Mie facultatea aceasta mi-a deschis foarte multe drumuri și oportunități în viață și am încredre că și voi veși avea parte de aceleași lucruri minunate. Aș vrea să vă împărtășesc câteva dintre experiențele mele, precum și câteva motive pentru care am făcut o alegere atât de inspirată cu această facultate, care au fost lucrurile care m-au ajutat mai departe și ce faina a fost viața de studenta pentru mine:

Inițial, mi-aș fi dorit să studiez Arhitectura, dar Ingineria mi se părea mult mai provocatoare și mai potrivită pentru pregatirea mea. Veți vedea cât de frumos, această facultate știe să îmbine latura tehnică cu latura artistică. Am avut parte de ambele, din plin.

-      Am studiat în limba engleză și cred ca asta a reprezentat un avantaj enorm. Am reușit să învăț engleza tehnica încă din timpul facultății, asa ca acum pot avea conversații tehnice cu orice inginer din lumea asta, într-o limba de circulație internațională.

-      Ingineria reprezinta un domeniu deosebit pentru ca facultatea aceasta iti permite sa faci ce iti place tie, de la corpuri de iluminat la design-ul autovehiculelor si poate chiar al monoposturilor de Formula 1. Vor fi examene la care va fi necesar talentul vostru artistic si creativitatea voastra, precum si examene care va vor solicita aptitudinile tehnice, dar intotdeauna cu putina logica si cu putina inclinatie spre frumos le veti promova.

-      Tot despre inginerie – sa nu credeti ca aceasta este o facultate “de moda veche”, din contra, veti studia aici tot ceea ce este la moda la capitolul energii regenerabile, domeniu pe care se pune tot mai mare pret in ultimii ani si in care daca veti avea ocazia sa lucrati veti primi niste salarii foarte atragatoare (chiar si in Romania). Facultatea va ofera chiar sansa sa activati in cercetare in acest domeniu, o ocazie deosebita pentru studenti.

-      Și dacă nu vă place să mergeți pe teren, să construiți eoliene, să stiți ca în facultate o să mai învățați niște lucruri foarte valoroase: precum programele de proiectare și simulare care sunt cerute acum pe piață și pe care veți avea ocazia să le învățați pe parcursul studenției. De la banalul AUTOCAD până la Catia și ADAMS. Și dacă va alegțti să studiați mai în detaliu unele subiecte cum ar fi calculul cu metoda elementului finit, garantat veți putea găsi un job mai bine plătit ca unul în IT.

-      O alta latură atractivă este schimbul de experiență – veți putea, destul de ușor, să plecați cu o bursă ERASMUS în străinătate (asta, mai ales dacă v-ați ținut și de povestea cu studiul în limba engleză, dar nu obligatoriu, veți exersa acolo), veți studia aceste specializări și în alte țări și veți avea posibilitatea să cunoașteti oameni noi, culturi noi (și bineînțeles, în vară, vă puteți implini “visul American” – plecarea în USA sau în multe alte state prin programul “Work and Travel”).

-      Și dacă va rămâne puțin timp liber și sunteți pasionați de Formula 1, vă invit să faceți parte din echipa noastră de Formula Student, Bluestreamline, unde veți avea ocazia de a vă demonstra calitățile în domeniul proiectării, calcularii și prototipării fizice, dar și în domeniul antreprenorial, precum și să vă dezvoltați spiritul de compeție și pe cel de echipă. În fiecare an la noi în universitate, sub îndrumarea d-lui profesor Comșit Mihai, se construiește de la 0 un monopost de Formula Student. Puteți proiecta, lucra la “producția” pieselor, unii chiar și la designul caroseriei, iar dacă sunteți iscusiți puteti chiar pilota. Și dacă nu va place să pilotați, puteți să lucrați în marketing, pentru a vă promova monopostul și echipa. Competițiile se desfașoara în Spania, pe Circuitul din Catalunya și în Marea Britanie la Silverstone.

-      O să locuiți mulți dintre voi în cămin, asta va fi o ocazie de a cunoaște oameni minunați, uneori cu o cultură diferită, dar de la care veți avea cu siguranța mult de învățat și care va vor rămane prieteni pe viața.

-      Ati ales să studiați ingineria în Brașov, aici mediul industrial este într-o continuă dezvoltare și va va oferi numeroase oportunități. Facutatea noastră colaborează cu toate fabricile importante din zona, iar asta va ajuta să va găsiți foarte repede un job bun.

Fiți mândri ca ați ales una dintre cele mai nobile și interesante meserii, pentru că esti inginer cu adevărat, atunci când știi ce nu știi, dar știi și ca pentru orice problemă exista o soluție pe care o vei descoperi pâna la urmă.

Vă felicit încă o dată pentru alegerea făcuta și vă promit (dupa ce am testat deja) că nu veti regreta!

Mult succes pe drumul acesta, singura îndatorire pe care o aveți este să faceți aceștii ani cei mai frumoși din viața voastră!

Laura Costache – absolventă Design Industrial în limba engleză, promoția 2014

Admitere