STANCIU Silviu
Eu sunt Silviu, absolvent al Facultații de Design de Produs și Mediu, secția de Design Industrial (în limba engleză), promoția 2010 și masterand al aceleiași facultăți, promoția 2012. Sunt angajat al companiei Autoliv România SRL din noiembrie 2010. Am început să profesez în specializarea pentru care am studiat în facultate, ca și inginer proiectant. Ulterior am făcut o trecere către management, ca și șef echipă de dezvoltare produs și mai apoi ca manager de produs. M-am bucurat enorm că am găsit un loc de muncă în domeniu, pentru că pe parcursul facultății mă întrebam mereu oare ce voi face după, unde mă voi angaja, ce viitor pot avea în Brașov, unde îmi doream să locuiesc și să-mi încep cariera. Poate împărtășiți aceleași trăiri și gânduri. Cu siguranță există piață pentru design de produs și este nevoie de ingineri proiectanți atât începători, cât și experimentați.
Anii de facultate au fost foarte interesanți. Nu am fost nici cel mai bun din grupă, dar nici mediocru. Au fost profesori care m-au influențat și le sunt recunoscător. Au fost materii foarte interesante, care prin curricula consider că m-au pregătit pentru viața post licențiere. Mereu am fost cu mintea deschisă și m-am întrebat „oare ce pot folosi și învăța din materia aceasta, de la acest profesor, de la acest proiect?”. Nu am fost complet pregătit pentru viața profesională și am avut (și încă am) o multitudine de lucruri pe care nu le stăpânesc sau știu. Dar constatarea mea este că de cele mai multe ori este vorba de atitudinea pe care o ai, de motivare și de profesionalism, și nu atat de mult despre cât de multe lucruri / concepte știi. Sigur, cunoștintele sunt importante, dar nu sunt totul. Învațarea este continuă și este singurul mod prin care rămâi conectat în context și menții sau chiar crești nivelul profesional.
Așteptarea că facultatea sau profesorul te învață este utopică și chiar neproductivă. Instituția și profesorii facilitează un cadru și oferă un ritm, o curiculă. Tu ești cel care învață și se dezvoltă mereu. Tu ești cel care trebuie să contribuie mai mult decât orice, pentru că al tău este interesul ca la finalul anilor de studiu să dobândești cunoștintele necesare să poți accesa jobul sau să deschizi afacerea la care visai. Totul depinde de tine și tu ești singurul responsabil pentru dezvoltarea ta!
Ca să închei, voi menționa patru sfaturi, pe lângă cele de mai sus, pe care și eu le pun în practică mereu și m-au ajutat atât în viața profesională, cât și în cea personală:
- „Ai rabdare și setează-ți o viziune pe termen lung! Dacă te gandești că ai 10-15 ani la dispoziție să realizezi un tel, altfel poți să feliezi și să planifici fiecare mic pas care să te ducă acolo și să rămâi motivat pe parcurs”
- „Invață să ai saț și bucură-te de fiecare mic succes care te duce în direcția dorită!”
- „Ai grijă ce iți dorești, că s-ar putea să se întample!”
- „Fii dedicat, consecvent şi perseverent, dar mai presus de toate, fii mereu activ!”
Mult success în viața profesională!
Cu considerație,
Silviu