Informatica, pasul tău spre lumea Mecatronicii - InfoTRON 2023

21 martie - 8 iunie 2023

Aproape 400 de elevi de la 4 de la patru licee brașovene (Colegiul Național „Grigore Moisil”, Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, Colegiul Național „Unirea” și Liceul „Andrei Mureșanu”) participă anul acesta la InfoTRON 2023. În cadrul proiectului, elevii sunt instruiți de cadre didactice universitare și, coordonați de studenții universității,

InfoTRON promovează  MECATRONICA (MECAnica + elecTRONica + informatICA) în rândul elevilor din clasele 5-12 prin intermediul unor cursuri și competiții, în vederea aplicării informaticii în conceperea, proiectarea, realizarea și implementarea sistemelor mecatronice, ce pun accent pe îmbinarea dintre competențele tehnice și cele comportamentale necesare în viitor (muncă în echipă, creativitate, inovație etc.)

Evenimentul face parte din proiectul  “Parteneriat Strategic pentru Educație 5.0” desfășurat de cele patru instituții școlare, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Universitatea Transilvania din Brașov (Facultățile de Design de produs și mediu, Inginerie electrică și știința calculatoarelor și Matematică-informatică) și împreună cu companiile Miele Brașov și Siemens Industry Software. 

Scopul acestui program și al colaborării este de a contribui, prin activități curriculare suplimentare, la dezvoltarea competențelor pentru generațiile viitoare de forță de muncă, aliniate la cerințele industriei până în 2030.

Programul permite elevilor să dobândească noi abilități, să adapteze ceea ce învață, să pună în practică pasiunea lor, prin ateliere și activități creative.

Proiectul se desfășoară în perioada 21.03-07.06.2023 și va cuprinde următoarele etape:

  • În perioada 21.03-12.05.2023 - sesiuni săptămânale de instruire, pe grupe de vârstă, asigurate de cadrele didactice ale Facultății de Design de Produs și Mediu, din Universitatea Transilvania din Brașov, împreună cu studenții facultăților mai sus menționate.
  • În perioada 15.05-26.05.2023 - conceperea, proiectarea, realizarea și implementarea de către elevi a propriilor proiecte de sisteme mecatronice.
  • În perioada 29.05 - 02.06.2023 - organizarea competițiilor la nivel de colegii, în care cei mai buni elevi coordonați de studenți se vor întrece pentru a-și pune în valoare creativitatea și experiența acumulată în cadrul acestei colaborări.
  • În perioada 05 - 06.06.2023 – concursul de proiecte de sisteme mecatronice, în care cele mai bune realizări din cadrul fiecărui colegiu vor concura pentru podiumul final.

Cele mai bune echipe vor fi premiate în data de 8 iunie 2023la Aula Universității Transilvania din Brașov. 

Pe parcursul acestei perioade, 395 de elevi înscriși de la cele patru colegii vor participa la cursuri extracurriculare susținute de 40 de traineri-studenți și coordonați de 2 profesori ai Facultății de Design de Produs și Mediu din Universitatea Transilvania din Brașov, alături de specialiști din cadrul departamentului Development Center din Miele Brașov.

Instruirile pentru clasele 5-8 se vor face pe kit-uri LEGO® MINDSTORMS® Education EV3 și LEGO® Education SPIKE™ Prime, iar pentru clasele 9-12 pe kit-uri specializate ce au la bază sisteme de dezvoltare cu microcontrolere de tip Arduino și ESP32 și componente ce permit realizarea de aplicații cu grad de complexitate progresiv.

Suportul material al acestei acțiuni este asigurat de către companiile Miele Brașov, respectiv Siemens Industry Software.